Sıkça gelen soruların hızlı ve net yanıtlarını içerir, böylece ziyaretçileriniz kolayca bilgilere erişebilir ve ihtiyaçlarına cevap bulabilir.
Avukat olabilmek için öncelikle hukuk fakültesi adalet bölümü mezunu olunmalı, akabinde avukatlık stajı yapmalı ve son olarak baroya kayıt olmalıdır. Avukatlık ruhsatnamesi olmayanlar avukatlık görevi yapamazlar.
Ülkemizdeki dava ve işlemlerde avukat tutma zorunluluğu yoktur. Kişiler kendileri tüm işlemleri yapabilirler. Ancak yanlış yapılan bazı işlemlerde önemli hak kayıpları oluşabileceğinden avukat yardımı almakta fayda vardır.
Avukatlar, kurum avukatı, serbest avukat ve çalışan avukat olarak üçe ayrılabilir. Kurum avukatları devlet memuru statüsünde yalnızca o kurumun işlerini yürüten avukatlardır. Serbest avukatların kendi büroları bulunur ve serbest çalışırlar. Çalışan avukatlar ise bir avukat yanında çalışır ve duruma göre kendi serbest işlerini alabilir.
Hakim ve Savcılık ile Avukatlık arasında bir ast-üst ilişkisi yoktur. Savcı ve Avukat yargılamada eşit haklara sahiptir. Hakim ise bir üst ilişkisi olmaksızın yargılamada kararı verendir. Hakim, Savcı ve Avukatların tümü hukuk fakültesi mezunudur.
Devlet avukatları sadece kurumlarını ilgilendiren davalara bakabilir. Serbest çalışan bir avukat ise istediği her davaya bakabilir. Ancak, genellikle uzmanlık alanları çok fazla olduğu için bir çok avukat belli başlı konularda uzmanlaştığından diğer konularda dava almayabilmektedir.
Avukatlar her işi almak zorunda değildir. Bu anlamda işi almak avukatın isteğine bağlıdır. Bunun yanında belli koşullarda işi reddetme yükümlülüğü de mevcuttur.